Här är operatörernas planer förVoLTE

VoLTE, ringa med 4G

Av Daniel Hessel. Tidningen Mobil Publicerad:1 okt 2014 – 14:13, Uppdaterad:1 okt 2014 – 14:13

Samtal över 4G-nätet, Voice over LTE eller VoLTE, har fått en nytändning med lanseringen av Iphone 6. Vi kollade hur de olika operatörerna ser på tekniken och även hur de ställer sig till Apples påhitt med samtal över wifi.

När det pratas om 4G är det nästan uteslutande hur snabbt det går att surfa som tas upp. Vad många kanske inte känner till är att det från start faktiskt saknas möjlighet att ringa över 4G-nätet. Av den anledningen har begreppet VoLTE blivit betydligt större än vad något relaterat till röstsamtal i 2G- eller 3G-näten någonsin var. Förkortningen står för Voice over LTE, eller helt enkelt röstsamtal i 4G näten.

Vi på Mobil har tidigare tittat närmare på tekniken, dels när vi förklarade 4G i stort, men även i en separat artikel om VoLTE. Nu för några veckor sedan berättade Apple att deras Iphone 6 har stöd för VoLTE och eftersom Apple är Apple blev det givetvis startskottet för ett förnyat intresse kring tekniken, även om Apple inte är först med stöd för 4G-samtal.

VoLTE och wifi calling till Sverige?
I dagsläget är det ingen svensk operatör som har introducerat tekniken i sina nät, men vi tyckte ändå att det kunde vara dags för en uppdatering i frågan för att se hur planerna ser ut för framtiden.

När Apple presenterade Iphone 6 och Iphone 6 Plus pratade de även om en teknik de kallade för wifi calling, alltså möjligheten att ringa vanliga telefonsamtal över wifi-nät. En teknik som kan vara riktigt användbar i exempelvis nybyggda hus där mobilmottagningen oftast är tvärusel eller helt enkelt obefintlig. Att då koppla samtal via sitt befintliga wifi-nätverk hemma skulle kunna lösa problemen. I samband med att vi kollade med operatörerna om stödet för VoLTE passade vi även på att kolla hur de ställder sig till wifi calling, men där var svaren lite mer osäkra.

Telenor: självklart med VoLTE – men inte nu
Alexandra Carlsson, medieansvarig på Telenor hade följande att säga om operatörens planer på VoLTE:
– Självklart kommer vi att stödja VoLTE, det är ett naturligt steg i teknikutvecklingen för mobilsamtal. Man ska dock komma ihåg att VoLTE fortfarande är i sin linda och kundnyttan än så länge låg. Det, i kombination med att vi har bra täckning och gott om kapacitet i vårt 3G-nät för att hantera röstsamtal, gör att vi i dagsläget inte ser något behov av att lansera VoLTE.  När tekniken har mognat och när vi ser en tydlig efterfrågan från våra kunder kommer vi förstås vara beredda att lansera tjänsten, exakt tidpunkt är dock svårt att sia om.

Däremot fick vi ingen kommentar kring wifi calling.

Tele2: VoLTE förhoppningsvis 2015
Björn Lindberg, som är nät- och täckningsexpert på Tele2, hade dock något att säga om saken.

– Vår grundhållning som operatör är att våra kunder alltid ska kunna använda alla de appar och tjänster de vill i vårt nät. Vi har samma förhållningssätt till wifi-calling, men det är en helt ny funktionalitet från Apple i iOS8 så vi tittar nu på vad som behöver göras nättekniskt för att tjänsten ska kunna användas av våra kunder.

När det kommer till VoLTE hade han följande att berätta om Tele2:s planer:
– Vi har genomfört tester med mycket bra resultat för implementation av Voice over LTE (VOLTE) i vårt nationella 4G-nät och vi fortsätter arbeta med frågan. Det är definitivt ett mervärde för våra kunder som vi arbetar för att kunna erbjuda under 2015.

Telia: VoLTE på sikt, wifi calling intressant
Nicholas Rundbom, Telias pressansvarige, hade följande att säga om wifi calling:

– En intressant funktion! Men vi har i dagsläget inte tekniskt stöd för wifi calling i vårt mobilnät.

Däremot hade han betydligt mer att säga om samtal i 4G-nätet.
– På sikt kommer vi också införa VoLTE så att våra kunder kan ringa i 4G-nätet, men vi kan inte säga när i dagsläget. VoLTE möjliggör bättre ljudkvalité med HD voice, något vi redan gör i hela vårt 3G-nät.

Tre: ingen VoLTE-stöd
Kamran Alemdar, PR- och informationschef på operatören Tre hälsar i sin tur att Tre tyvärr inte har stöd för VoLTE i dagsläget.
    KS Connect är specialister på att leverera lösningar både i befintliga miljöer och nybyggnationer. Från analys, förstudie och planering till genomförande av installation och driftsättning.

    Stockholm

    Göteborg

    Grebbestad

    Karlskoga