Allt du behöver veta om 4G
Av Thomas Nilsson Tidningen Mobil, publicerat 30Okt 2012
När 3G kom för snart tio år sedan var det ett stort steg, men när 4g nu gör entré på allvar ändrar det förutsättningarna för mycket av det vi känner till om mobiler, hastigheter och tillgängliga tjänster. Frekvenser och ny teknik ställer nya krav. Vi förklarar – här är allt du behöver veta om 4g.

Pingtiden mäts i millisekunder (ms) – tusendelar av en sekund. Med samma uppkoppling kan tiden variera beroende på vilken server du »pingar«, men när man talar om anslutningens pingtid menar man ofta tiden som krävs mellan mobilen och den första datorn i operatörens nät. Data färdas med ljusets hastighet genom luft, sladdar och optisk fiber. Men signalbehandling, felkorrigering och varje hopp mellan olika system – mediakonverterare, brandväggar, routrar, switchar och andra typer av utrustning som bygger upp internet – ökar fördröjningen. Att skicka data genom luften är svårare än att skicka dem genom en fysisk nätverkskabel. Tjocka väggar, nätdelar, strömsladdar och andra prylar i närheten med radiosändare stör överföringen och gör att data ibland måste skickas flera gånger innan de når fram i felfritt skick. Som användare märker man inte så mycket av detta. Felkorrektionen sker helt automatiskt och det krävs mycket störningar för att det ska bli ett riktigt avbrott i förbindelsen. Varje extra datapaket som måste skickas gör dock att fördröjningen blir längre – pingtiden ökar. En fiberoptisk länk – även om den knyter ihop stora avstånd – ger en fördröjning på i storleksordningen 1 ms. Med adsl får man räkna med minst 5–10 ms. Med 3g är det inte ovanligt att pingtiderna blir mellan 100–300 ms – alltså några tiondelar av en sekund. Det är tillräckligt för att fördröjningen ska märkas i ip-samtal – även om alla andra länkar i kedjan fungerar perfekt.
Även om både turbo-3g och 4g är digitala förbindelser med stöd för paketdata har tekniken förfinats ordentligt. Som näten fungerar idag kan du få runt fem gånger bättre överföringshastighet genom att uppgradera till 4g, men det är alltså pingtiderna som får det stora lyftet. På platser med perfekt täckning ger 4g samma prestanda som adsl – ned till cirka 10 ms, men man kan grovt räkna med att 4g är 10 gånger bättre än 3g när det gäller fördröjningarna.
Idag handlar 4g om högpresterande mobila bredband, men runt hörnet lurar ett stort kliv framåt även för vanliga röstsamtal. För att spara utrymme i kablarna bestämde man redan i den trådbundna telefonens barndom att ett röstsamtal inte behöver klara större omfång än frekvenser mellan 300 och 3 400 hz. 4g har tillräckligt stor bandbredd och tillräckligt låga fördröjningar för att kunna leverera samtal med ett ljud som närmar sig cd-kvalitet. Röstsamtal över 4g – till exempel via volte (Voice Over lte) eller andra ip-telefonitjänster kan ge det första riktiga lyftet för samtalskvaliteten sedan axe-växlarna i fasta telenätet.

På bilden ser vi Telias Erik Hallberg, som i december 2009 visade upp företagets första 4G-modem.
Vad är egentligen 4G?

När Telia lanserade 4G köade Mobil tillsammans med användare som ville vara först med 4G. Bristen på modem var stor.
Utöver lte och Mobile Wimax finns det en handfull standarder i gränslandet mellan turbo-3g och 4g – till exempel hspa+, Hiperman och Iburst – som klarar att leverera hastigheter mellan 10 och 100 Mbit/s. När vi tar steget till riktig 4g enligt itu är det bara två konkurrenter som fortfarande är med i matchen – Wimax Release 2 och lte Advanced. När det gäller hastighet och frekvensanvändning är skillnaderna inte så stora mellan Wimax Release 2 och lte Advanced. Standarderna går att använda på ungefär samma sätt och ger samma möjligheter, även om det finns tekniska skillnader i hur datapaketen sprider ut sig över tid och frekvensutrymme. LTE-lägret har dock lyckats betydligt bättre när det gäller att attrahera de stora operatörerna. Operatörerna med gsm eller umts i portföljen har i stort sett utan undantag ställt sig bakom lte. Till dem kan vi addera flera stora amerikanska operatörer som idag använder cdma för 2g och 3g, vilket ger lte en andel av världsmarknaden på omkring 80 procent.
LTE och LTE Advanced
Standarderna som gäller för oss i Sverige är alltså lte idag och lte Advanced imorgon. Precis som med turbo-3g höjs hastigheten successivt i näten och de flesta modem och mobiler som säljs idag uppfyller något som kallas kategori 3 vilket innebär nedladdning i max 100 Mbit/s. Operatörernas frekvenstilldelning i Sverige sänker just nu toppfarten till 80 eller 64 Mbit/s, men i teorin kan kategori 3 precis tangera gränsen för riktig 4g. Nästa version – kategori 4 – höjer hastigheten till 150 Mbit/s. Modemen ligger steget före nätutbyggnaden och det går redan idag att köpa exempelvis Huawei e3276 som har stöd för kategori 4. Både kategori 4 och kategori 5, med stöd för 300 Mbit/s, räknas som vanlig lte. Instegsnivån i lte Advanced är kategori 6. Kategori 5 och 6 har samma toppfart på papperet, men lte Advanced introducerar stöd för ytterligare finesser som gör det möjligt att på sikt skruva upp hastigheten till och förbi 1 Gbit/s.
All trafik som färdas mellan nätet och användarens mobil eller dator i ett 4g-nät består av paketdata. Det är en stor skillnad mot 2g- och 3g-näten där både röst- och videosamtal istället använder kretskopplad teknik. Man kan jämföra det med att använda tankbilar eller en pipeline för att transportera vätskor. En pipeline knyter bara ihop två punkter och innebär en fast kapacitet som står outnyttjad så fort man inte fyller på med mer innehåll. Med tankbilar kan många köra på vägarna samtidigt och olika användare kan använda olika många bilar för att få den kapacitet som behövs. Vägarbeten, köer och andra problem kan göra att bilarna lastar av sitt innehåll sent eller klumpvis, så även om tankbilarna totalt kan transportera mer vätska än vad pipelinen klarar är det svårare att veta hur lång tid varje enskild leverans tar. 2g och 3g använder pipelines för röstsamtal och vanliga videosamtal medan dataöverföringen kan liknas vid tankbilarna. Redan när 3g-tekniken utvecklades fanns det planer på att slopa pipeline-lösningen – alltså de kretskopplade tjänsterna. 3g-nätens tankbilar lyckades dock inte ta sig fram tillräckligt snabbt och säkert för att ge samtal med bra kvalitet, så det är först med lte som vägnätet håller för tankbilar – alltså paketdata – för alla typer av tjänster.

Nyligen lanserade Telenor fast telefoni via 4G med hjälp av D-links router.
För att fortsätta liknelsen med vägnätet kan man säga att lte inte bara gör vägarna bredare, utan också lägger till väldimensionerade rondeller, trafikljus och smartare filer som gör att trafiken når fram i tid. Tekniken kallas qos – Quality of Service – och gör att olika tjänster får anpassad prioritet i nätet. När ett datapaket som hör till ett röstsamtal eller ett spel på nätet dyker upp är varje millisekund viktig för upplevelsen och nätet ser till att släppa fram trafiken direkt. Paket som hör till filöverföringar eller mejl kan lika gärna klumpas ihop till större block och vänta på att det uppstår en lite större lucka i trafiken. Strömmande media – som Spotify eller Youtube – fungerar som ett mellanting. Så länge den genomsnittliga kapaciteten över tid är större än den bithastighet som musiken eller videoklippet använder kan man bygga upp en rejäl buffert som gör att det inte märks om datapaketen levereras i lite ojämn takt.
Ett lte-nät består av växlar, basstationer och trådbundna förbindelser mellan nätets olika anläggningar. Den trådlösa delen kallas e-utra. Förkortningen står för »evolved umts Terrestrial Radio Access« och är en utveckling av det som gick under namnet »umts Terrestrial Radio Access« eller w-cdma i 3g-näten. E-utra har betydligt högre effektivitet än utra. På samma radioutrymme klarar e-utra att leverera fem gånger mer data än de gamla näten.

All trafik mellan telefonerna och 4G-näten består av paketdata.
Mimo, tdd och fdd

Förutom Telias egna representanter här på bilden fanns dåvarande infrastrukturministern Åsa Torstenson med vid invigningen av Telias 4G-nät.
LTE är den mobilstandard som hittills har lyckats bäst med att ena alla länder bakom ett system, men det finns fortfarande hinder, utöver kostnaden för data i utlandet, som kan sätta stopp för den som vill använda samma mobil och abonnemang i hela världen. Luften är så full av signaler att det inte går att hitta något tillräckligt stort frekvensutrymme som är ledigt i hela världen. LTE-standarden tillåter att man använder en mängd olika frekvensband. Det gör att man kan införa 4g på de frekvenser som blir lediga när äldre teknik fasas ut – oavsett om utrymmet tidigare rymde ett mobilnät, analog teve eller kanske trådlösa telefoner. Frekvenserna som blir tillgängliga varierar mellan olika länder och det finns över 40 olika lte-band, medan modem och mobiler som bäst klarar 5–10 av dessa.
Telia lanserade världens första kommersiella lte-tjänst i Stockholm och Oslo år 2009. Frekvensen som användes var 2 600 mhz och det är idag en av de mest utbredda 4g-frekvenserna med operatörer i både Europa och stora delar av Asien. 2 600 mhz-bandet har mycket hög kapacitet, men ger inte så stor räckvidd och passar därför bäst i storstäderna där varje basstation inte behöver nå längre än en kilometer.
Lägre frekvenser är generellt sett bättre när det gäller att nå långt och för Europa har 800 mhz blivit standardfrekvensen för »landsbygds-4g«. LTE kan fungera med allt från så kallade pico- och femtoceller som täcker något hundratal kvadratmeter till makroceller med en radie på 10 mil.